Nádory a přeprogramování energetického metabolismu - Pacáčková, Iveta (2017)
Nádorové buňky přeprogramovávají svůj metabolismus, aby uspokojili své zvýšené nároky na syntézu makromolekul a produkci ATP, které jsou potřebné pro pokračování karcinogeneze. V aerobním prostředí zdravé buňky získávají energii přeměnou glukózy na pyruvát prostřednictvím glykolýzy a následně oxidativní fosforylací v mitochondriích. Nádorové buňky získávají energii preferenčně z glykolýzy. Krebsův cyklus využívají minimálně. A to i za přítomnosti kyslíku. Pozměněný metabolismus nádorových buněk se netýká pouze glukolýzy, ale také Krebsova cyklu, pentózového cyklu a metabolismu mastných kyselin. Přeprogramování metabolismu je zapříčiněné nejen onkogeny a ztrátou nádorových supresorových genů, ale také negenetickými faktory, jako je např. mikroprostředí tumoru. V této práci je věnována pozornost metabolismu glukózy, glutaminu a mastných kyselin u nádorových buněk v porovnání se zdravými buňkami. V další části jsou popsány nejvýznamnější faktory stojící za změnou metabolismu. Poslední čás