Molekulární patogeneze chronické lymfocytární leukémie - Ondrišová, Laura (2017)
Cílem této bakalářské práce je přehledně shrnout dosud známe poznatky o molekulární podstatě chronické lymfocytární leukémie (CLL). Zaměřuje se na patologické a fyziologické procesy, jejichž deregulace stojí za vznikem, progresí a prognózou tohoto dosud nevyléčitelného onemocnění. Práce popisuje genetické aberace del(17)(p13), del(11)(q22-23), trizomii chromozomu 12 a del(13)(q14), které postihují větší části genomu, a taktéž specifické mutace v konkrétních genech NOTCH1, SF3B1 či BIRC3. V patogenezi CLL hraje roli i deregulace hladin microRNA, jejichž význam je také částečně diskutován. Práce dále popisuje interakce nádorových buněk v mikroprostředí kostní dřeně a sekudárních lymfatických orgánů, bez kterých by maligní B-buňky podléhaly apoptóze. Detailněji se práce věnuje signalizaci prěs B-buněčný receptor, jehož signální dráha je pro přežití CLL buněk klíčová. Na závěr jsou představeny mechanizmy působení nových léčiv založených právě na detailním pochopení molekulárních drah disku