Molekulární podstata ženské neplodnosti - Miklánková, Eliška (2017)
Tato práce je zaměřena na popsání genetické a molekulární podstaty neplodnosti u ženského pohlaví. V úvodu jsou definovány pojmy jako infertilita, sterilita, nebo subfertilita a jsou obecně popsány příčiny neplodnosti a její výskyt v běžné populaci. Zbytek práce je rozčleněn do samostatných kapitol zabývajících se různými genetickými příčinami neplodnosti. V práci jsou zahrnuty defektní stavy jako např. předčasná insuficience ovarií, syndrom polycystických ovarií, kongenitální adrenální hyperplazie nebo Kallmanův syndrom, a dále popisy mutací různých genů jako např. AMH, FMR1, BRCA, BMP15 a další. Vše z uvedeného je zpracováno v souvislosti se sníženou plodností.