Kinetochorový protein CENP-C a jeho role v buněčném dělení eukaryot - Krátká, Marie; Zedek, František; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
Centromerový protein C (CENP-C) je nezbytnou součástí vnitřní vrstvy kinetochoru (CCAN) a má tedy zásadní vliv na správné rozdělení chromatid během buněčného dělení eukaryot. Podílí se také na depozici centromerické varianty histonu H3 (CenH3) a hraje důležitou roli při sestavování kinetochoru. Navzdory jeho nepostradatelnosti dochází v mnoha organismech k adaptivní evoluci tohoto proteinu. To může být důsledkem centromerického tahu, neustálého genetického konfliktu mezi rychle se vyvíjejícími centromerickými sekvencemi, využívajícími asymetrickou povahu samičí meiózy, a centromerickými proteiny potlačujícími negativní důsledky tahu sobeckých centromer.
Centromere protein C (CENP-C) is an essential member of the inner kinetochore (CCAN) and therefore has a vital impact on orderly chromatid segregation during eukaryotic cell division. It also contributes to deposition of the centromeric histone H3 variant (CenH3) and plays significant part in kinetochore assembly. Despite its indispensability, adaptive evolution of this protein occurs in many organisms. That could be result of the centromere drive, a continuous genetic conflict between rapidly evolving centromeric sequences, taking advantage of an asymmetric nature of female meiosis, and centromere proteins, suppressing negative consequences of selfish driving centromeres.
Vedoucí práce: František Zedek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: kinetochory; protein CENP-C; centromerický tah; Eukaryota; chromozomy; evoluce (biologie); centromere drive; chromosomes; evolution; Kinetochores; bakalářské práce; bachelor's theses