Možnosti a překážky ve využití CD137 (4-1BB) v protinádorové imunoterapii - Friedlová, Nela (2017)
Receptor CD137 je potenciální molekula pro využití v protinádorové imunoterapii. Tento receptor je exprimován zejména aktivovanými T lymfocyty, na kterých zastává funkci kostimulační molekuly. Nachází se však i na jiných imunitních i neimunitních buňkách, a také na buňkách nádorových. Monoklonální protilátky a další agonisté vázající se na receptor CD137 jsou testovány v preklinických a klinických studiích, kde dosahují úspěšných i neúspěšných výsledků v rejekci různých typů nádorů. Neúspěšné výsledky jsou způsobeny především vedlejšími účinky terapie pomocí monoklonálních protilátek a také schopností nádoru unikat před imunitním dozorem.