Kontrola buněčného cyklu v biologii lidských embryonálních kmenových buněk: role inhibitorů cyklin-dependentních kináz - Fedorová, Veronika; Bohačiaková, Dáša, 1984-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Lidské embryonální kmenové buňky si udržují pluripotenci a schopnost sebeobnovy in vitro. Studium mechanismů, jakými jsou tyto ojedinělé vlastnosti udržovány, ukázalo, že pluripotence i sebeobnova jsou úzce spjaty s průchodem buněk buněčným cyklem. Tato práce se zabývá popisem buněčného cyklu lidských embryonálních kmenových buněk ve vztahu k udržení pluripotence a indukci diferenciace. V práci jsou představeny molekulární mechanismy řídící buněčný cyklus pluripotentních kmenových buněk s důrazem na roli inhibitorů cyklin-dependentních kináz v tomto procesu a jejich účinkování v indukci diferenciace do neurálních kmenových buněk.
Human embryonic stem cells retain pluripotency and ability to self-renew in vitro. The study of mechanisms which help maintain these unique properties indicated that pluripotency and self-renewal is tightly connected to cell cycle regulation. Presented work describes cell cycle of human embryonic stem cells in relation to pluripotency and induction of differentiation. Molecular mechanisms that govern the cell cycle of pluripotent stem cells are presented, laying emphasis on the role of cyclin-dependent kinase inhibitors in this process and their function in induction of differentiation into neural stem cells.
Vedoucí práce: Dáša Bohačiaková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: lidské embryonální kmenové buňky; buněčný cyklus; pluripotence; diferenciace buněk; cell cycle; pluripotency; cell differentiation; Human Embryonic Stem Cells; bakalářské práce; bachelor's theses