Kontrola buněčného cyklu v biologii lidských embryonálních kmenových buněk: role inhibitorů cyklin-dependentních kináz - Fedorová, Veronika (2017)
Lidské embryonální kmenové buňky si udržují pluripotenci a schopnost sebeobnovy in vitro. Studium mechanismů, jakými jsou tyto ojedinělé vlastnosti udržovány, ukázalo, že pluripotence i sebeobnova jsou úzce spjaty s průchodem buněk buněčným cyklem. Tato práce se zabývá popisem buněčného cyklu lidských embryonálních kmenových buněk ve vztahu k udržení pluripotence a indukci diferenciace. V práci jsou představeny molekulární mechanismy řídící buněčný cyklus pluripotentních kmenových buněk s důrazem na roli inhibitorů cyklin-dependentních kináz v tomto procesu a jejich účinkování v indukci diferenciace do neurálních kmenových buněk.