Signalizace a oprava dvouřetězcových zlomů DNA v nádorových buňkách - Dvořáková, Barbora (2017)
Přítomnost dvouřetězcových zlomů (DSBs) představuje pro buňku nejnebezpečnější typ poškození DNA, protože může vést k závažným genomickým aberacím podporujícím maligní transformaci. Na druhou stranu je tento fenomén možné uvažovat z hlediska potenciálního terapeutického využití, protože nádorová buňka je schopna tolerovat pouze určitou (podprahovou) míru DSBs. Proto jsou vznik a reparace DSBs předmětem celosvětového intenzivního studia. Bakalářská práce shrnuje základní poznatky o signalizaci DSBs prostřednictvím proteinů z rodiny fosfadidylinositol-3 příbuzných kináz (PIKK), tj. ATM, ATR a DNA-PK, a diskutuje stěžejní mechanismy oprav DSBs s důrazem na homologní rekombinaci. Práce zmiňuje rovněž potenciální terapeutické využití DSBs: koncept tzv. syntetické letality s příklady z výzkumu B-lymfoidních malignit jako je například chronická lymfocytární leukémie.