Úloha metabolicky aktivních proteinů pro život mRNA - Dohnálková, Michaela (2017)
Cílem této bakalářské práce je podat přehled vybraných metabolických proteinů a jejich vlivu na messengerovou RNA (mRNA). Vznik, úprava, stabilita a samotná funkce mRNA je ovlivňována mnoha proteinovými faktory. Kromě proteinů přímo interagujících s nukleovými kyselinami, jako jsou transkripční či translační faktory, ovlivňují fyziologii mRNA i proteiny s funkcí původně popsanou pro jiné metabolické dráhy. Tato práce věnuje pozornost především pěti proteinům - prolin utilization A (PutA), iron-regulatory protein (IRP), hexokináza (HK), glyceraldehyd-3-fosfát dehydrogenáza (GAPDH) a inosin-5-monofosfát dehydrogenáza (IMPDH) - které interagují s mRNA. Větší pozornost je věnována IMPDH, který se účastní de novo syntézy purinů. Je možné, že se v dohledné době dočkáme poznatků, že více drah je propojeno přes takovéto multifunkční faktory.