Interakce bakteriálních virů s hostitelskou buňkou - Břenková, Barbora (2017)
Bakteriofágy jsou nejpočetnější biologické entity na Zemi. Jsou schopny selektivní likvidace konkrétních bakteriálních kmenů či druhů, což je vlastnost využitelná k léčbě chorob způsobených patogeny, které získaly rezistenci k antibiotikům. Pro zavedení fágové terapie je nutné porozumět interakcím mezi virem a jeho hostitelskou buňkou. Rozpoznání hostitele se uskutečňuje vazbou fágového receptor-vazebného proteinu na specifickou molekulu v bakteriální buněčné stěně. Následná fágová replikace v konečném důsledku způsobí lyzi infikované bakterie. Hostitelské spektrum bakteriofága je možné modifikovat pomocí metod genového inženýrství, čehož se dá využít nejen ve fágové terapii, ale také k selektivnímu odstranění bakterií z povrchů, lékařských nástrojů nebo potravin. Geneticky modifikované bakteriofágy rovněž nachází uplatnění jako biosenzory nebo v nanotechnologiích. Další možnosti aplikace poskytují fágové enzymy jako jsou endolyziny a lytické enzymy asociované s virionem.