Dormance a reaktivace během progrese nádorových onemocnění - Adámek, Petr (2017)
Hlavní příčina úmrtí na nádorová onemocnění je dána schopností nádorových buněk vytvářet vzdálené metastázy. Tyto sekundární ložiska se mohou objevit i několik let po chirurgickém odstranění primárního nádoru. Dle recentních analýz mohou být tato ložiska založena již velmi časně během tumorigeneze, diseminované nádorové buňky však mohou po dlouhou dobu přežívat bez proliferační aktivity ve stavu označovaném jako dormance. Cílem této práce je popsat dosud známé molekulární mechanismy dormance a reaktivace diseminovaných nádorových buněk, spolu s potenciálními možnostmi efektivní terapie založené na těchto procesech.