Variabilita řasových společenstev v Růženině lomu : rozsivky jako bioindikátory ekologického stavu vod v průběhu roku - Cahová, Tereza (2017)
V této bakalářské práci se věnuji řasové flóře Růženina lomu, ponejvíce rozsivkám jakožto bioindikátorům stavu vody. V průběhu roku 2016 byly provedeny čtyři odběry na pěti místech. Bylo zjištěno celkem 136 druhů řas, z toho 78 druhů rozsivek, 43 druhů řas z dalších tříd a 15 druhů sinic. Na základě druhového složení a DCA analýzy programu CANOCO 5 byla odhadnuta trofie lomových jezírek.