Emisní scénáře IPCC - Kopecká, Bára (2017)
V této bakalářské práci se věnujeme definici, vývoji a použití emisních scénářů vytvořených v rámci Mezivládního panelu pro změnu klimatu (Intergovernmental Panel for Climate Change, IPCC). Cílem práce je zhodnotit významnost emisních scénářů pro klimatický výzkum, blíže představit nový soubor těchto scénářů a jeho jedinečnost v rámci dosavadního vývoje emisních scénářů. Práce představuje důležitost a relevanci emisních scénářů, jako významných nástrojů v rámci studia klimatu a klimatické změny. Kromě popisu procesu tvorby klimatických projekcí a jeho částí, text obsahuje stručnou charakteristiku jednotlivých vývojových stupňů emisních scénářů a speciální část věnující se popisu a zhodnocení nejnovějšího souboru emisních scénářů IPCC - Representative Concentration Pathways (RCP). Na závěr je uveden příklad jejich projekcí.