Geografie gay komunity ve městě Brně - Šťastná, Petra (2017)
Bakalářská práce je zaměřena na geografii gay komunity ve městě Brně. Práce shrnuje literaturu pojednávající o tomto tématu, vymezuje pojmy, mapuje rozmístění homosexuálů v rámci celé České republiky a především se zaměřuje na LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgender osoby) podniky v Brně a místní gay komunitu. Cílem je identifikovat některé prostorové aspekty brněnské gay komunity. Informace o gay/gay friendly podnicích byly sesbírány pomocí terénního výzkumu a posléze byly provedeny semistrukturované rozhovory s několika příslušníky brněnské gay komunity. Otázky byly orientovány na roli LGBT podniků v jejich životě. V závěru byly shrnuty a porovnány výsledky šetření. Mezi brněnskými LGBT podniky funguje synergie, proto se většina z nich koncentruje v centru města, často i několik podniků na jedné ulici. Tato místa nabývají různých významů pro členy brněnské gay komunity, hlavními jsou především pocit bezpečí a sounáležitosti.