Vliv společnosti ELTON hodinářská na rozvoj Nového Města nad Metují - Paprskárová, Adéla (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá identifikací vlivů firmy Elton hodinářská a.s. na Nové Město nad Metují a jeho zázemí. Cílem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje působení firmy Elton hodinářská a.s. Nové Město nad Metují a jeho případný rozvoj, pomocí kvantitativního i kvalitativního výzkumu. V úvodu, práce shrnuje své cíle a literaturu, která se k tématu váže. První část práce se skládá ze socioekonomického profilu Nového Města nad Metují. Další části jsou věnovány historii hodinářského průmyslu v České republice a historii firmy Elton. Předposlední kapitola charakterizuje vlivy firmy Elton hodinářská a.s. a porovnává je s minulostí. Závěrem bylo zjištěno, že firma měla větší vliv na Nové Město nad Metují v minulosti. V současné době je firma spíše v roli propagátora a reprezentuje město.