Osobní železniční doprava v Japonsku - vývoj, faktory, kontext, ... - Kašparová, Eva (2017)
Osobní železniční doprava představuje pro Japonsko druhý nejrozšířenější druh dopravy. Tato práce se zabývala vyhodnocením socioekonomických, fyzicko-geografických a politicko-ekonomických faktorů s ohledem na historický vývoj země od roku 1868, které zformovaly současnou osobní železniční síť. V práci se kombinovala část rešeršní a část případová, kde se poznatky získané z anglické, japonské a české literatury hodnotily s dosaženými výsledky osobní návštěvy země. Převažující část rešeršní se soustředila na komplexní analýzu zmíněných faktorů k celkovému vysvětlení stavu současné železniční sítě, tedy komplexní vliv faktorů, například trendu počtu populace, sídelní a urbánní struktury, klimatu nebo vliv životního prostředí. Zároveň se vyhodnotily dopady reforem Meiji a vliv privatizace na rozvoj železniční sítě. Část případové studie se zabývala zkoumáním demografických charakteristik cestujících na základě typu využívaného vlaku na ostrovech Honshu a Kyushu.