Proměny říční sítě v jižní části Dyjsko-svrateckého úvalu - Růžičková, Zuzana (2017)
Tato bakalářská práce se věnuje proměnám říční sítě v jižní části Dyjsko-svrateckého úvalu, konkrétněji na řece Dyji a Jevišovce spolu s jejich přítoky. Výsledné změny byly stanoveny pomocí GIS analýzy historických snímků z období 20. let 20. století, 50. let 20. století a současnosti. Následně proběhl i terénní výzkum, který byl zaměřený na zhodnocení krátkého úseku řeky Dyje, kde byly zaznamenané výrazné změny v migraci koryta. Z výsledků bylo zjištěno, že hodnota celkové délky říční sítě se ve zkoumaném území nezměnila, nicméně po vizuální stránce se říční síť pozměnila výrazněji. U polohových změn zkoumaného úseku řeky Dyje byly zjištěny významné posuny koryta vodního toku.