Fotorealistické a symbolizované 3D modely v kartografii - Fila, Milan (2017)
Bakalářská práce zpracovává problematiku různých přístupů ke kartografické vizualizaci 3D modelů. Hlavním cílem bylo ověření vlivu fotorealistických a symbolizovaných 3D modelů na práci uživatelů. To bylo ověřeno metodou virtuální reality a strukturovaného dotazníku. Testováno bylo 20 participantů formou between-subject. Každý participant plnil tři úkoly na jednom z 3D modelů. Výsledky testování ukázaly, že práce uživatelů podle správnosti zodpovězených otázek a objektivně naměřených dat nevykazuje statisticky významný rozdíl mezi fotorealistickým a symbolizovaným 3D modelem. Rozdíl byl zaznamenán pouze ve správnosti splnění druhého úkolu. Ve fotorealistickém 3D modelu byla 60% úspěšnost, kdežto v symbolizovaném 3D modelu úkol splnilo pouze 40 % participantů. V závěru je diskutována vysoká chybovost některých otázek z dotazníkového šetření.