Stín jako proměnná v kartografické vizualizaci - Martincová, Jana (2017)
Tato práce pojednává o problematice stínu jako grafické proměnné v kartografii. Protože se stín stále častěji využívá ve 2D a 3D vizualizacích, je tato problematika velmi aktuální a je na místě ji zkoumat hlouběji. Hlavním cílem práce bylo shrnutí možností využití a ověření vlivu stínu na vnímání kartografické vizualizace. Součástí práce bylo také praktické testování, které proběhlo metodou Eye tracking. Výzkum zjišťoval vliv šesti směrů osvětlení, pěti směrů osvětlení ze SZ a jednoho směru z JV, na vnímání povrchu reliéfu. Byl vykonaný na vzorku pěti respondentů, kteří rozhodovali, zdali je vybraný útvar údolí nebo horský hřeben. Výsledky ukázaly, že nejvhodnějšími směry pro osvětlování reliéfu jsou úhly 326,25° a 337,5°. Při osvětlení z těchto směrů se respondenti nedopustili žádných chyb při určování vybraného útvaru a také si byli ve svých odpovědích nejvíce jisti (téměř 93% jistota).