Protipovodňová ochrana obce Strašice - Král, Karel (2017)
Tato bakalářská práce hodnotí možný význam a přínos výstavby vodního díla Amerika pro obec Strašice v kontextu efektivní protipovodňové ochrany a regionálního rozvoje. V práci je zpracována rešerše historických povodňových situací na Klabavě a obecný přehled možností v protipovodňové ochraně. Významnou součást této práce tvoří zpracování poznatků z vlastního terénního výzkumu v dané lokalitě a dotazníkového šetření mezi místními obyvateli. Na základě posouzení všech zjištěných aspektů a vlivů byl návrh na výstavbu VD Amerika zhodnocen negativně. V závěru jsou navržena alternativní řešení.