Regionální terminály VRT - přístupy, dopravní role, české reálie - Koubek, Štěpán (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá regionálními terminály na vysokorychlostních železnicích, protože toto téma začíná být stále aktuálnější i v České republice. První část práce je věnována regionálním terminálům ve Francii, Španělsku, v Německu a v Belgii. Pro tyto terminály byl zjišťován počet obyvatel v jejich nejbližším okolí, počet vlaků, které zde zastavují a další údaje, abychom si mohli udělat ucelený obraz o jejich fungování. V druhé části se věnujeme plánovaným regionálním terminálům v České republice, konkrétně v Kraji Vysočina. Pro které byl opět zjišťován počet obyvatel v jejich nejbližším okolí a pro vybraný terminál s názvem Vysočina pak byl zkoumán vliv terminálu na dopravní dostupnost Prahy a Brna z jeho nejbližšího okolí. Také byl proveden kvalifikovaný odhad počtu cestujících využívajících daný terminál. Díky těmto údajům bylo zjištěno například, že plánované regionální terminály v Česku se příliš neliší od těch v Západní Evropě.