Analýza volně dostupných prostorových dat a návrh jejich aplikačního využití - Sikora, Jan (2017)
Předložená bakalářská práce řeší problematiku otevřených prostorových dat. Uvádí definici otevřených dat a jejich možné geografické formáty. Zkoumá možnosti sdílení prostorových dat a popisuje hlavní zdroje otevřených prostorových dat pro Českou republiku. Dále se věnuje příkladům komerčního využití otevřených dat v zahraničí. V praktické části práce zpracovává vlastní prototypovou aplikaci v oblasti otevřených dopravních informací. Na příkladu dálnice D2 byly využity zdroje dat od Policie ČR, RODOSu a OpenStreetMap. Byl vytvořen společný datový model a následně naprogramovány skripty pro stažení, transformování a vložení dat do databáze PostgreSQL. Výsledná databáze byla propojena s GeoServerem, díky čemuž se mohla vytvořit webová mapa. Práce v diskuzi uvádí nedostatky současných dopravních map a navrhuje možná řešení.