Časová a prostorová variabilita fyziologicky ekvivalentní teploty (PET) v Brně - Smola, Filip; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Práce se zabývá časovou a prostorovou variabilitou fyziologicky ekvivalentní teploty (PET) na území Brna během horkých vln v období 2010-2012. Časová diferenciace je analyzována na základě průběhu křivek PET během jednotlivých horkých vln. Prostorová diferenciace je analyzována na základě porovnání základních statistických charakteristik PET na stanicích účelové sítě. Variabilita PET je dále testována ve vztahu k proměnným, které by mohly být určující pro její prostorové rozložení. Součástí práce je popis modelu RayMan, který slouží pro výpočet PET a dalších bioklimatologických indexů. Bylo zjištěno, že povětrnostní podmínky během horkých vln způsobují extrémní fyziologický stres. Bioklimatologicky nejméně příznivá jsou místa, která se nacházejí v centru města, jelikož jsou ovlivněna zástavbou a městským tepelným ostrovem, naopak bioklimatologicky nejpříznivější jsou místa s vyšší nadmořskou výškou nebo místa mimo městský prostor.
The thesis deals with spatio-temporal variability of the physiological equivalent temperature (PET) on the territory of Brno during heat waves in the period of 2010-2012. The temporal variability is analysed based on the PET curves during each heat waves. The spatial variability is analysed on the basis of a comparison of the basic statistical characteristics of PET at the weather stations of dedicated networks. PET variability is further tested in relation to the variables, that could be relevant for its spatial distribution. The thesis includes the description of the RayMan model, which is used to calculate PET and other bioclimatological indices. It has been found out that weather conditions during heat waves cause extreme physiological stress. The bioclimatologically least favourable places are located in the city center as they are influenced by built-up areas and by urban heat island.
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: 2010-2012; klima měst -- Česko -- 21. století; teplota vzduchu; air temperature; urban climate -- Czechia -- 21st century; Brno (Česko); Brno (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses