Studium interakcí lektinů s povrchovými glykany lidských buněk - Korsák, Marek (2017)
Lektiny jsou proteiny schopné vázat sacharidy s vysokou specifitou, díky této vlastnosti nacházejí uplatnění také v oblasti histochemie, kde se využívají ke značení specifických sacharidových struktur buněk a tkání, a také ke sledování drobných změn v glykosylaci, ke kterým dochází u nádorových buněk. Tato bakalářská práce se věnuje studiu interakcí vybraných lektinů (RSL, PA IIL, BC2L CN) s povrchovými glykany různých buněčných linií lidského organismu pomocí fluorescenční mikroskopie. Z výsledků vyplývá, že lektiny jsou schopny specifické vazby na povrchové glykany, a také jsou schopny rozlišit jednotlivé buněčné linie.