Diverzita lignikolních hub na buku v NPR Žákova hora - Kolényová, Monika; Dvořák, Daniel, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
V této bakalářské práci se věnuji sledování rozkládajících se bukových kmenů v NPR Žákova hora z pohledu vývoje společenstev makromycet. Pro simulaci sukcese využívám kmeny v různém stadiu rozkladu. Data o diverzitě druhů na jednotlivých kmenech jsou doplněna o údaje z předchozí sezóny, které byly získány v rámci projektu „Monitoring přirozených lesů“. Metodika práce je z velké části převzata právě z tohoto projektu. Část práce se věnuje porovnání pěti skupin padlých bukových kmenů v různém stadiu rozkladu z pohledu druhového složení makromycet. Druhové složení fruktifikujících makromycet se po pádu kmenu ze začátku rychle mění, ubývají druhy specializující se na čerstvé dřevo a přibývají generalisté, přičemž celkový počet druhů roste. Druhově nejbohatší jsou kmeny ve střední kategorii rozkladu, poté počet druhů opět klesá, na silně rozložených kmenech již převažují lupenaté houby.
In this bachelor thesis I focus on observing macrofungal communities on decaying beech trees in NPR Žákova hora. Species list for individual trunks are complemented with data from the previous season, which were elaborated as a part of project „Monitoring of natural forests“. Methodology is mainly adopted from this project. Part of work is focused on comparing fungal species composition of fallen beech trunks in various state of decay. The composition of fungal species changes rather quickly after the fall of the trunk during the first phase of decomposition. Rather few species, specialised on early decay stages, are soon replaced by more generalist species. The highest number of fungal taxa was recorded on logs in intermediate decay classes. On strongly decayed trunks, the number of species is rather low and is composed mainly of agarics.
Vedoucí práce: Daniel Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: buk lesní; druhová rozmanitost; European beech; species diversity; bakalářské práce; bachelor's theses