Diverzita lignikolních hub na buku v NPR Žákova hora - Kolényová, Monika (2017)
V této bakalářské práci se věnuji sledování rozkládajících se bukových kmenů v NPR Žákova hora z pohledu vývoje společenstev makromycet. Pro simulaci sukcese využívám kmeny v různém stadiu rozkladu. Data o diverzitě druhů na jednotlivých kmenech jsou doplněna o údaje z předchozí sezóny, které byly získány v rámci projektu „Monitoring přirozených lesů“. Metodika práce je z velké části převzata právě z tohoto projektu. Část práce se věnuje porovnání pěti skupin padlých bukových kmenů v různém stadiu rozkladu z pohledu druhového složení makromycet. Druhové složení fruktifikujících makromycet se po pádu kmenu ze začátku rychle mění, ubývají druhy specializující se na čerstvé dřevo a přibývají generalisté, přičemž celkový počet druhů roste. Druhově nejbohatší jsou kmeny ve střední kategorii rozkladu, poté počet druhů opět klesá, na silně rozložených kmenech již převažují lupenaté houby.