Chování minoritních a stopových prvků v TiO₂ polymorfních modifikacích (rutil, anatas a brookit) v dutinách pegmatitů u Bobrůvky, strážecké Moldanubikum - Mozola, Juraj (2017)
Diplomová práca sa zaoberá popisom chemického zloženia a vzájomných vzťahov polymorfných modifikácií TiO₂ (anatas, brookit a rutil) z pegmatitov pri Bobrůvke. Tá leží v pestrej skupine moldanubika patriacej do oblasti strážeckého moldanubika. Rešeršná časť je zameraná na popis horninového prostredia lokality a podrobnú mineralogickú charakteristiku pegmatitov ako materskej horniny Ti-oxidov. Ďalej sú v nej zhrnuté detailné informácie o jednotlivých prírodných polymorfných modifikácií TiO₂ a príklady ich výskytov zo sveta. Vlastná práca sa zaoberá makroskopickým popisom materskej horniny a jednotlivých polymorfných modifikácií. Dôraz je kladený na analýzu chemického zloženia Ti-oxidov a prebiehajúce substitúcie v štruktúre týchto minerálov. Na tejto lokalite bolo preukázané vstupovanie Nb, Ta, Fe, W a Al do štruktúry brookitu. Podrobne skúmané sú aj okolité horniny pegmatitov z Bobrůvky ako potenciálny zdroj prvkov (Ti a Fe) pri kryštalizácií oxidov titanu.