Charakteristika křemenných žil vyvolávajících alteraci ryolitů a granitů dyjského masivu - Vavrošová, Klára (2017)
Cílem diplomové práce byla především charakterizace křemenných žil a hornin, v nichž se tyto žíly nacházejí. Studované horniny pocházejí z okolí rakouského města Retz v dyjském masivu. Během studia bylo zjištěno, že horniny, jež byly dříve (Vavrošová 2015) považovány za ryolity, jsou brekciované granity s afanitickou základní hmotou. Všechny studované horniny byly dle společných znaků rozděleny do tří skupin. První studovanou skupinou jsou vzorky, v nichž se ještě stále zachovaly znaky původní horniny a to granitu, a ve kterých se vyskytují především subparalelní křemenné žíly. Druhá skupina je tvořena brekciemi s afanitickou základní hmotou, tedy velmi jemnozrnnými horninami, ve kterých se křemenné žíly vyskytují v podobě častých, málo mocných žilek, jež se vzájemně protínají. Třetí skupinu tvoří horniny, které jsou velice silicifikované. Všechny studované horniny jsou alterované, což se projevuje silicifikací, sericitizací, limonitizací či hematitizací