Koncepční hydrogeologické hodnocení lokalit pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu v ČR - Mikláš, Ondrej; Kuchovský, Tomáš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2017)
Práca sa zaoberá hydrogeologickými podmienkami na potenciálnych lokalitách pre vybudovanie hlbinného úložiska radioaktívneho odpadu. Cieľom práce je vypočítať rýchlosť a smer prúdenia podzemných vôd v rozdielnych, extrémnych klimatických podmienkach (humídna a pleniglaciálna klíma) na vybraných lokalitách. Rýchlosť prúdenia podzemných vôd závisí na hustote a dynamickej viskozite, ktorých hodnoty sa s prísunom tepla menia, preto je nutné vziať do úvahy aj teplo, produkované v úložisku. Hlavným nástrojom je numerické modelovanie prúdenia podzemných vôd a tepelného transportu. Numerickou metódou, ktorá bola využitá k modelovaniu je metóda konečných rozdielov. Modely ukázali významný vplyv produkovaného tepla na prúdenie počas pleniglaciálnej klímy, kým v priebehu humídnej klímy je prúdenie riadené hlavne hydraulickými vlastnosťami hydrogeologického masívu a dodávané teplo je menej podstatné pri formovaní režimu podzemných vôd.
This diploma thesis deals with hydrogeological conditions on a potential sites to built a HLRW deep repository. Aim of the study is to calculate velocity and directions of groundwater flow in different extreme climatic conditions (humid and pleniglacial climate). Velocity of groundwater flow depends on the density and dynamic viscosity, that are changing with heat contributions, so heat produced by the repository must be considered. Main tool is hydrogeological modelling of groundwater flow and heat transport. The numerical method used in modeling is finite differences method. Modelling showed an important impact of produced heat on groundwater flow during the pleniglacial climate, while during the humid climate groundwater flow would be predominantly controlled by hydraulic conditions of hydrogeological massif and heat contribution plays only minor role in forming a groundwater regime.
Vedoucí práce: Tomáš Kuchovský
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: hydrogeologické poměry; numerické modelování; podzemní vody; radioaktivní odpad; úložiště radioaktivního odpadu; groundwaters; hydrogeological conditions; numerical modeling; radioactive waste repositories; radioactive waste; Česko; Czechia; diplomové práce; master's theses