Koncepční hydrogeologické hodnocení lokalit pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu v ČR - Mikláš, Ondrej (2017)
Práca sa zaoberá hydrogeologickými podmienkami na potenciálnych lokalitách pre vybudovanie hlbinného úložiska radioaktívneho odpadu. Cieľom práce je vypočítať rýchlosť a smer prúdenia podzemných vôd v rozdielnych, extrémnych klimatických podmienkach (humídna a pleniglaciálna klíma) na vybraných lokalitách. Rýchlosť prúdenia podzemných vôd závisí na hustote a dynamickej viskozite, ktorých hodnoty sa s prísunom tepla menia, preto je nutné vziať do úvahy aj teplo, produkované v úložisku. Hlavným nástrojom je numerické modelovanie prúdenia podzemných vôd a tepelného transportu. Numerickou metódou, ktorá bola využitá k modelovaniu je metóda konečných rozdielov. Modely ukázali významný vplyv produkovaného tepla na prúdenie počas pleniglaciálnej klímy, kým v priebehu humídnej klímy je prúdenie riadené hlavne hydraulickými vlastnosťami hydrogeologického masívu a dodávané teplo je menej podstatné pri formovaní režimu podzemných vôd.