Valašsko - včera, dnes a zítra - Svoboda, Petr (2016)
V této práci se věnujeme tradičnímu regionu Valašska, které je v prostředí České republiky kulturním fenoménem. Region se dlouho vyvíjel do současné podoby. Je představen klasický pohled na Valašsko s jeho historickými a etnografickými specifiky. V oblasti se ale nacházejí zdroje černého uhlí a zemního plynu. Hlavním tématem práce je ukázat konflikt mezi dosavadním vývojem a potenciálním využitím ložisek nerostného bohatství. Představují se názory a akce jednotlivých aktérů sporu o budoucí podobu Valašska. Na závěr je dotazníkovým šetřením zjišťován názor obyvatelstva na toto téma.