Vliv těžby štěrkopísků na režim podzemních vod v okolí DP Stéblová - Bošková, Michaela (2017)
Diplomová práce se zabývá režimem podzemních vod v okolí dobývacího prostoru Čeperka, Čeperka 1 a Dolany a bývalých těžebních jam. Ložisko se rozprostírá na údolních terasách řeky Labe v jihozápadní části Východočeské tabule. Konkrétně leží severoseverozápadně od Pardubic, mezi obcemi Stéblová a Čeperka. Těžba štěrkopísku zde probíhá pod hladinou podzemní vody. Numerický model proudění podzemní vody byl vytvořen v programu PMWIN. Byly vytvořeny 4 modely: režim proudění podzemních vod před zahájením těžby a jímáním vod, režim proudění podzemních vod v současném stavu těžby, režim proudění podzemních vod při propojení Oplatilu - západní části a Hrádku a režim proudění podzemních vod při rozšíření těžby a propojení Oplatilu - západní části a Hrádku. Rozšířením těžby a propojením Oplatilu - západní části a Hrádku by došlo k ovlivnění úrovní hladin a menší změně směrů proudění podzemní vody v určitých oblastech. Maximální pokles úrovně hladiny podzemní vody byl 0,53 m, zatímco vzestup hladi