Vliv nulmocného nanoželeza na geochemické vlastnosti bentonitu - Seifertová, Monika (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem nulmocného nanoželeza na geochemické vlastnosti bentonitu. Poslední roky se zkoumá možnost využití bentonitu jako ochranné bariéry při ukládání radioaktivního odpadu. Stabilita bentonitu je však ohrožována oxidační korozí, které je možno zabránit vytvořením redukčního prostředí. Jednou z možností vytvoření takového prostředí, je přimísení nulmocného nanoželeza do bentonitového substrátu. Pro experimenty byl použit bentonit B75 od firmy KERAMOST, a.s. a suspenze Nanofer 25S od společnosti NANO IRON s.r.o. U každého experimentu byly měřeny fyzikálně-chemické parametry (pH, Eh, konduktivita, teplota). Pomocí programu The Geochemist´s Workbench byly vytvořeny v modulu GSS diagramy Piperův a Durovův, které popisují složení vodného prostředí. Poté v modulu Act.2 byly vytvořeny stabilitní diagramy, které zobrazují, v jaké formě budou jednotlivé složky systému zastoupeny za určitých pH-Eh podmínek.