Studium granátů z anatektických pegmatitů Českomoravské vrchoviny, Česká republika - Cifra, Miloslav (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem chemického složení dutinových a zarostlých granátů z lokalit nacházejícich se v oblasti strážeckého moldanubika. V rešeršní části jsou shrnuté geologické poměry strážeckého moldanubika, dále charakteristika, klasifikace a názory na vznik pegmatitů spolu se základní charakteristikou minerálů skupiny granátů. Praktická část obsahuje makroskopický popis granátů a interpretaci jejich chemického složení analyzovaného na elektronové mikrosondě. Z výsledků je zřejmé, že granáty dutinové se liší od granátů zarostlých heterogenním chemickým složením a obohacením okrajů krystalů o Mg a Ca, ukazujíc na vliv fluid během krystalizace.