Charakteristika vazby nádorových supresorů na strukturní motivy DNA - Mrhálková, Pavlína (2017)
Nádorové supresory hrají důležitou úlohu v ochraně buňky před rakovinným bujením. U mnoha těchto proteinů je jejich funkce zprostředkována na základě protein-protein a protein DNA interakcí. Bylo prokázáno, že supresory jako BRCA1, IFI16 či proteiny rodiny p53 se přednostně váží na lokální struktury v DNA. Tvorba různých forem DNA se významně podílí na regulaci buněčných procesů. V rámci diplomové práce byla studována vazba různých strukturních motivů DNA s proteiny BRCA1, p53 o plné délce a centrálními částmi všech členů proteinové rodiny p53. Rozdíly v interakci byly sledovány prostřednictvím gelové retardační analýzy. Hybridizované oligonukleotidy vytvářející různé struktury DNA byly analyzovány také pomocí fluorescenční anizotropie.