Vzdělávací programy z pohledu výsledků praktických aplikací - Gagová, Michaela, 1992- (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vzdělávacími programy v etapě základního vzdělávání. V úvodu teoretické části je popsán systém kurikulárních dokumentů. Podstatná část první kapitoly je věnována rámcovému vzdělávacímu programu, popsána je v ní charakteristika, pojetí a cíle základního vzdělávání, klíčové kompetence rozvíjející se u žáků v průběhu etapy základního vzdělávání. Dále jsou v této kapitole rozebrány jednotlivé vzdělávací oblasti, jejich vzdělávací obory a průřezová témata a na konec potom školní vzdělávací program. Druhá kapitola pojednává o tvorbě školního vzdělávacího programu a jeho procesu. Na závěr teoretické části je podrobně popsána vzdělávací oblast Člověk a příroda, která je klíčová pro praktickou část diplomové práce, jejímž cílem je návrh učební osnovy pro vyučovací předmět Fyzika.