Statická versus dynamická zraková ostrost - Hrabalová, Pavla (2017)
Dynamická zraková ostrost (DZO) představuje vidění za dynamických podmínek - tj. pohybuje-li se člověk samotný nebo předměty v jeho okolí. Cílem mé diplomové práce je shrnout metody vyšetření jak dynamické, tak i statické zrakové ostrosti (SZO), porovnat je mezi sebou a poukázat na potřebné anatomické předpoklady a faktory ovlivňující kvalitu obou typů měření. Praktická část je zaměřena na rozdíl ve vyšetření statické zrakové ostrosti pomocí klasického LCD optotypu a dynamické zrakové ostrosti testem s naprogramovaným pohybujícím se znakem na obrazovce notebooku, a dále na faktory jako věk, pohlaví a také jestli vyšetřované osoby řídí a sportují, či nikoliv.