Asymetrická konvergence - význam, diagnostika, symptomy, korekce a její provedení - Repková, Nikola (2017)
Tato diplomová práce se zabývá asymetrickou konvergencí. Teoretická část se zabývá popisem okohybného aparátu, také popisuje konvergenci všeobecně, její dělení, vyšetření i její anomálie. Dále se zabývá popisem asymetrické konvergence. Dále se bude zabývat poruchami binokulárního vidění, tedy popisem, vyšetřením a léčbou strabismu, jelikož právě on je jednou z příčin výskytu asymetrické konvergence, a heteroforií, která je pro tuto práci stěžejní, jelikož ve výzkumné části bude snaha dokázat souvislost heteroforie s asymetrickou konvergencí. Cílem praktické části je zjistit výskyt asymetrické konvergence u osob ve věku od 19 do 35 let a jaké okolnosti mohou s asymetrickou konvergencí souviset, např. dominance oka, horizontální fórie, atd.