Binokulární 3D refrakce - Kodetová, Marie, 1992- (2017)
Tato diplomová práce se zabývá novou generací optotypů, které umožňují komplexní vyšetření subjektivní refrakce oka za binokulárních podmínek. Hlavní náplní teoretické části je popis jednotlivých druhů současně dostupných binokulárních 3D optotypů s ohledem na jejich funkci, technické i testové vybavení. V praktické části byla porovnávána efektivita klasické monokulární metody stanovení subjektivní refrakce s inovovanou metodou za tzv. monokulárně-binokulárních podmínek. Výzkum se snaží poskytnout ucelenější pohled na možnosti vyšetření refrakčních vad pomocí 3D optotypů. Cílem této práce je ověřit, zda binokulární měření může poskytnout vhodnější korekci astigmatismu s lepší subjektivním výsledkem.