Metodika stanovení hodnot využití akomodační šíře při optimální korekci, ověření závislosti naměřených hodnot na pracovní vzdálenosti - Hanušová, Andrea (2017)
Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá popisem struktur oka podílejících se na akomodaci, poté samotnou akomodací, jejím vyšetřováním atd. Dále se v praktické části zabývá analýzou preferované velikosti akomodační šíře v rezervě pro vytvořenou databázi 28 žen a 17. Z naměřených výsledků bylo potvrzeno, že vyšší velikosti akomodační šíře je naměřena metodou Push-Up přibližně o 0,3 D více než pro metodu Push-Down. Z provedených analýz bylo rovněž zjištěno, že u mužů dochází později k degradaci zraku než u žen, a že k největším rozdílům mezi preferovanou velikostí akomodační šíře v rezervě dochází pro hodnoty pracovní vzdálenosti 29 - 43 cm. Celkovým statistickým zpracováním všech výsledku vyplynulo, že lehce preferovanější hodnotou je velikost 1/3 akomodační šíře v rezervě, a obecně lze její velikost s 5% nejistotou odhadnout v intervalu (38,25 - 44,79) % ± (7,92 - 12,09)%. Pro jistější potvrzení naměřených výsledků a potvrzení stanovených závěrů je však nutné rozšířit databázi naměřených osob.