Adaptace a její měření, rozdíly u věkových skupin - Krchňáková, Veronika (2017)
Diplomová práce se zabývá adaptací, možnostmi jejího měření a zkoumáním adaptace na tmu v závislosti na věku. V teoretické části se první kapitoly zaměřují na sítnici, zrakovou dráhu, fotometrické veličiny, biochemii vidění a zpracování vizuálního podnětu. Další kapitola je věnována hlavnímu tématu diplomové práce, kterým je adaptace oka. Ve výzkumné části je zjišťováno, zda se adaptace na tmu mění v závislosti na věku. Probandi jsou rozděleni do věkových kategorií dvacátníků, třicátníků, čtyřicátníků a padesátníků a je u nich zjišťována prahová citlivost oka na světlo a výskyt Kohlrauschova zářezu.