Indikace k operaci šedého zákalu - Janoušková, Petra (2017)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí, první, která se zabývá anatomií a fyziologií oční čočky, základními typy jejího zakalení nebo subjektivně vnímanými projevy. Další kapitoly se věnují diagnostice, indikacím a kontraindikacím k operaci katarakty. Poslední kapitola je zaměřená na její chirurgické řešení. Druhá část - praktická se zabývá výzkumným vzorkem, rozložením katarakty v této populaci, hlavní důvody k operaci, či jejími subjektivními projevy. Cílem studie je zjištění vztahu mezi visem a subjektivní spokojeností pacientů s viděním před operací katarakty, nejčastěji se vyskytující typ zakalení a hodnota visu, s kterou pacienti přicházejí do refrakčního centra.