Snášenlivost vertikálního prizmatu u nositelů brýlové korekce - Nedvědová, Jolana; Skrbek, Matěj, 1984-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Prizmatický účinek u brýlové korekce může vzniknout záměrně při korekci heterotropií či heteroforií nebo nezáměrně u chybné centrace brýlových čoček a u prizmatického ztenčení multifokálních čoček. Prizmatický účinek nemusí být všemi nositeli korekce dobře snášen, jelikož předřazením prizmatu před oko dochází k posunu obrazu a vadám optického zobrazení. Snášenlivost vertikálního spřaženého prizmatu bází dolů o hodnotách 1, 3 a 5 pD byla testována na vzorku 51 osob české populace. Byl testován vliv na běžné činnosti, činnost statickou - čtení, dynamickou - chůzi a opto-motorickou koordinaci - hod na cíl. Z výsledků jednoznačně vyplývá nezanedbatelný vliv prizmatu na všechny uvedené činnosti. Subjektivní spokojenost vyšetřovaných byla zjišťována dotazem a předřazená prizmata byla většinou testovaných subjektivně odmítána.
The prism effect of spectacle correction can occur intentionally when correcting heterotrophia or heterophoria; or unintentionally by an incorrect spectacle lenses centration and by the prism thinning of multifocal lenses. The prism effect does not need to be generally tolerated as it causes the sight shift. The tolerance of the vertical yoked prism of 1, 3, and 5 pD with base down has been examined on a 51-person sample of the Czech population. The influence of the prism has been tested using static activity - reading, dynamic activity - walking, and opto-motor coordination - shooting a target. The results show significant influence of the vertical yoked prism on all of these activities. The examined persons were questioned about their subjective feelings and in the most cases the vertical yoked prism has been rejected.
Vedoucí práce: Matěj Skrbek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: akomodace oka; multifokální intraokulární čočky; prismatic correction; prizmatická korekce; Accommodation, Ocular; Multifocal Intraocular Lenses; diplomové práce; master's theses