Snášenlivost vertikálního prizmatu u nositelů brýlové korekce - Nedvědová, Jolana (2017)
Prizmatický účinek u brýlové korekce může vzniknout záměrně při korekci heterotropií či heteroforií nebo nezáměrně u chybné centrace brýlových čoček a u prizmatického ztenčení multifokálních čoček. Prizmatický účinek nemusí být všemi nositeli korekce dobře snášen, jelikož předřazením prizmatu před oko dochází k posunu obrazu a vadám optického zobrazení. Snášenlivost vertikálního spřaženého prizmatu bází dolů o hodnotách 1, 3 a 5 pD byla testována na vzorku 51 osob české populace. Byl testován vliv na běžné činnosti, činnost statickou - čtení, dynamickou - chůzi a opto-motorickou koordinaci - hod na cíl. Z výsledků jednoznačně vyplývá nezanedbatelný vliv prizmatu na všechny uvedené činnosti. Subjektivní spokojenost vyšetřovaných byla zjišťována dotazem a předřazená prizmata byla většinou testovaných subjektivně odmítána.