Potransfuzní reakce v závislosti na typu a kvalitě aplikovaných transfuzních přípravků - Kalmanová, Petra (2017)
Předkládaná práce se zabývá analýzou výskytu PR na TP vydané z expedičního skladu TO FNOL v letech 2010 až 2016 pro pacienty z FNOL a spádových zdravotnických zařízení. Cílem je i navržení možných nápravných opatření s minimalizací výskytu PR. V teoretické části je popsána historie transfuze od prvních pokusů transfundovat zvířecí krev až po současnou moderní transfuzní medicínu. Teoretická část zahrnuje také přehled jednotlivých PR, typy TP vyráběných na TO FNOL, včetně vyšetření prováděných při nahlášení PR. Praktická část je zaměřena na hodnocení PR dle stanovených tří cílů. Hodnotí se vliv stáří erytrocytárních TP na vznik PR, četnost výskytu PR na deleukotizované erytrocytární transfuzní přípravky, a nakonec i četnost výskytu alergických PR u pacientů po aplikaci transfuzních přípravků s vyšším obsahem plazmy. Každý cíl zahrnuje i diskuzi k danému problému a zhodnocení stanoveného cíle a hypotézy. V závěru je celkové shrnutí této práce.