Hodnocení účinků antidepresiv detekovaných v povrchových vodách na raná vývojová stádia kapra obecného - Skládaná, Michaela (2017)
Cílem práce bylo hodnocení účinků vybraných antidepresiv (amitriptylin, nortriptylin a klomipramin) na raná vývojová stádia kapra obecného (Cyprinus carpio L.). Testována byla tricyklická antidepresiva, která se využívají v humánní medicíně a následně je lze detekovat ve vodním ekosystému. Při hodnocení byly sledovány vybrané morfologické (délka, váha, vývojová stádia) a biochemické ukazatele (markery oxidativního stresu). Získané výsledky byly statisticky zpracovány a porovnány s aktuálními informacemi dostupnými ve vědecké literatuře.