Studium minerálů skupiny olivínu pomocí ramanovy spektroskopie - Zahradník, Martin (2017)
Cílem bakalářské práce byla spektroskopická studie minerálů skupiny olivínu pomocí Ramanovy spektroskopie. Nejprve se připravily naleštěné preparáty různých koncových členů minerální skupiny olivínu se zaměřením na běžné rožšířené silikáty této skupiny (forsterit, fayalit, tefroit - přírodní i syntetické analogy). Tyto minerály nejprve byly studovány na elektronové mikrosondě a následně na Ramanovém spektrometru za použití dvou laseru 532 a 633nm. Dalším cílem bylo rozlišení jednotlivých koncových členů skupiny olivínu za použítí Ramanovy spektroskopie a posouzení možnosti tyto minerály od sebe odlišit pro odhad chemického složení. Bylo zjištěno, že všechny studované minerály jsou vhodné pro měření na laserech 532 a 633 nm, kromě syntetického tefroitu, který nelze měřit na laseru 633 nm kvůli zančné luminiscenci. Na zákaldě Ramanových spekter bylo zjištěno, že forsterit lze odlišit od fayalitu a tefroitu. Liebenbergit se velmi obtížně rozeznává od fayalitu.