Vliv iontů na vazbu vybraných proteinů k DNA - Surmová, Jana (2017)
Uvnitř buňky se přirozeně vyskytují jednomocné a dvoumocné kationty, které mohou ovlivňovat interakce mezi proteinem a DNA. V této práci jsme zkoumali vliv iontů na vazebné vlastnosti proteinu IFI16 a jeho domén. Pomocí gelové retardační analýzy a fluorescenční anizotropie jsme zjistili, že vliv zkoumaných kationtů se lišil při vazbě proteinu na lineární a na superhelikální DNA. Také jsme pozorovali rozdílný vliv jednomocných a dvoumocných iontů. Získané výsledky by spolu s dalším výzkumem mohly pomoci lépe pochopit funkce proteinu IFI16, DNA senzoru, schopného rozlišovat cizorodou DNA uvnitř buňky.