Mineralogické studium granátů z vrtu Cr-22-180 v sedlových vrstvách karvinského souvrství uhelného dolu Důlní závod 1, lokalita ČSA. (OKD) - Sobek, Kamil (2017)
Bakalářská práce se zabývá mineralogickým studiem granátů, nacházejících se veXslepencích sedlových vrstev karvinského souvrství. Součástí této práce je také identifikace a analýza další těžké minerální frakce slepenců. V rešeršní části jsou shrnuty informace o horninovém prostředí lokality, včetně petrografické a litologické charakteristiky. Dále je uvedena charakteristika superskupiny granátů společně s jejich rozdělením a chemismem. Vzorky jádra z vrtu Cr-22-180/15 zachytily polohu slepenců bohatou na granáty. Vlastní práce pak obsahuje morfologický popis těžkých minerálů a interpretaci dat, získaných na elektronové mikrosondě. Kromě studovaných granátů byly zjištěny a chemicky analyzovány také živce, hořečnatý siderit, zirkon, rutil a Cr-spinelid. Chemismus granátů s dominancí almandinové komponenty odpovídá jejich původu pravděpodobně z výše-tlakých metapelitů, avšak s neobvykle zvýšeným obsahem pyropové komponenty.