Experimentální syntéza a studium polytypie nízkoteplotního tridymitu - Pernica, Radim (2017)
Bakalářská práce se věnuje studi struktur nízkoteplotního tridymitu a působení mineralizátorů, jejich obsahu a podmínek výpalu na jeho vznik. V teoretické části jsou shrnuta publikovaná strukturní data tridymitu s aspektem na identifikaci nízkoteplotního polymorfu obsaženého v žáromateriálu dinasu a zhodnoceny dosavadní poznatky týkající se podmínek vzniku tridymitu. Praktická část je zaměřena na experimenty, s cílem ovlivnit tvorbu tridymitu pomocí tzv. mineralizátorů tří různých režimů výpalu. Jako základní surovina byl použit silicit ze slovinské lokality Mirna (>99% SiO₂), se kterým byly kombinovány příměsi obsahující ionty Fe³⁺, Ca²⁺, Na⁺ a (WO₄)²⁻. Pomocí práškové rtg - difrakční analýzy byl ověřen předpoklad, že nízkoteplotní tridymit vznikající v těchto systémech obsahuje dva polytypy C1 a F1. Dále bylo zjištěno, že se vzrůstajícím obsahem mineralizátorů roste zastoupení tridymitu nelineárně. Při nižším teplotním gradientu chlazení vzniká větší množství tridymitu.